Fra brug til misbrug

Når brugen af alkohol eller stoffer giver problemer for helbredet og hverdagslivet, er det blevet et misbrug. Men overgangen er flydende, og det kan være svært selv at opdage, hvornår det går galt.

Hvornår er det misbrug?

Hvis man skal vurdere, om en person har et misbrug, ser man typisk på, hvilke problemer forbruget skaber. Det er bl.a. tegn på misbrug, hvis man ikke kan passe sin skole, sit arbejde eller sine børn på grund af alkohol eller stoffer. Det er også tegn på misbrug, hvis forbruget går ud over helbredet eller er skyld i psykiske problemer.

Nogle gange er der ingen tvivl, men ofte er det svært at vurdere, om en person har et misbrug. Der kan være forskel på, hvornår alkohol eller stoffer bliver opfattet som et problem, og forbruget kan også variere meget og være stort i nogle perioder og mindre i andre. Der vil også tit være forskel på, hvordan forskellige personer beskriver forbruget. Måske mener man ikke selv, at forbruget skaber problemer, mens ens familie og venner oplever det som et stort problem.

Torbens gode forklaring

Torben plejer at tegne en bestemt model, som forklarer skiftet fra forbrug til misbrug. Se med her:

Det er ikke altid muligt at sige klart og tydeligt, om en person har et misbrug. Typisk sker der en glidende overgang fra brug til misbrug.

Det begynder som regel med, at man eksperimenter med alkohol eller stoffer, men med tiden kan forbruget udvikle sig, så ens brug sker oftere og bliver problematisk. Det kan ende i misbrug og afhængighed.

Hold øje med risiko-brug

Ofte sker udviklingen i stadier, og når man er i det stadie, hvor ens forbrug begynder at give problemer, kaldes det et "risiko-brug".

Et risiko-brug kan være et weekendforbrug, der begynder at gå ud over skolen. Man kan stadig passe skolen, men der er dage, hvor det er svært at komme op om morgenen, og dage, hvor man ikke kan koncentrere sig om undervisningen. Det er også blevet sværere at få lavet lektierne.

Der er altså problemer, og man bør holde øje med, om de samme problemer dukker op igen og igen som et tilbagevendende mønster hen over en længere periode.

Når brug bliver til misbrug

Et risiko-brug begynder typisk i forbindelse med sociale aktiviteter sammen med vennerne. Overgangen til risiko-brug og misbrug sker lidt efter lidt, ét skridt ad gangen:

  • Man begynder at tage stoffer alene.
  • Man begynder at tage stoffer i hverdagene.
  • Man tager stoffer på tidspunkter, hvor man havde besluttet sig for ikke at gøre det.
  • Man tager stoffer, fordi man har det skidt og gerne vil have det bedre.
  • Man føler sig mere normal, når man har taget stoffer.

Efter nogen tid begynder brugen at gå ud over forholdet til familien og vennerne. Det bliver sværere at hygge sig sammen med mennesker, der ikke tager stoffer. Humøret bliver ustabilt, og man føler sig tom og trist, når man ikke tager stoffer. Det er svært at passe skole eller arbejde, og man har lyst til at opgive det hele. Problemerne vokser, de er blevet et tilbagevendende mønster. Det største ønske er at få fred, så man kan tage stoffer, uden at andre blander sig.

Man har udviklet et misbrug og tager stoffer for at få en pause fra alle problemerne. Det er en ond cirkel, som det kan være svært at komme ud af.

Har du et misbrug eller er du bekymret for en ven? Du kan altid få gratis, anonym hjælp på Netstof.dk