Hey, tag et hiv! Det skader da ikke

Man kan let komme i tvivl, når nogen med overbevisning i stemmen fortæller, at det er helt normalt, uskadeligt og nærmest gavnligt at ryge hash. Men det positive budskab har ikke hold i virkeligheden.

Mange af de unge, der jævnligt ryger hash, har positive holdninger til hash. De tænker, at det er helt normalt, og at der ikke er nogen risiko ved det. Nogle af dem tænker måske ligefrem, at der kan være fordele ved at ryge hash. Sådan har de ikke altid ment. Da de gik i 6. klasse, tænkte de fleste dårligt om hash. Men hvorfor skifter man holdning, fra man går i 6. klasse, til man begynder at ryge hash jævnligt og ikke ser det som et problem?

En af forklaringerne er de holdninger, som dyrkes og spredes i den kultur, der er omkring hash. De personer, der ryger meget hash, har forskellige argumenter for, hvorfor det er helt okay.

”Alle unge ryger hash”, ”hash er mindre skadeligt end alkohol” og ”hash er et naturprodukt” er nogle af de mest almindelige argumenter. Hvis man kommer i kontakt med hashkulturen, vil man helt sikkert høre argumenter som de her, og måske begynder man derfor selv at tænke anderledes om hash.

De positive holdninger til hash kan typisk deles op i tre forskellige budskaber:

1 - "Det er helt normalt2 - "Det er helt uskadeligt3 - "Der er fordele ved at ryge hash"

De tre budskaber bliver formidlet gennem TV, film, musik og internettet, men også fra person til person i sociale fællesskaber. Formålet er at retfærdiggøre hashforbrug, og ofte er holdningen i hashkulturen, at det er helt okay at ryge hash hver dag. Men er det normalt, uskadeligt og gavnligt at ryge hash?

1 - Normalt?

Nej, det er ikke normalt at ryge hash. Og slet ikke jævnligt.

2 - Uskadeligt?

Nej, det er ikke uskadeligt at ryge hash. Hvis man ryger hash, går det typisk ud over koncentrationsevnen, hukommelsen og indlæringsevnen. Derudover kan man blive sløv, initiativløs og miste lysten til mange ting. Hash øger også risikoen for psykose og skizofreni. Man bliver hurtigere afhængig af hash end alkohol, og hash påvirker hjernen og kroppen i meget længere tid end alkohol.

3 - Gavnligt?

Nej, det er ikke gavnligt at ryge hash. Selvom hash er et naturprodukt, og cannabis bruges som medicin, så er det ikke gavnligt at ryge hash. Der findes rigtig mange usunde og skadelige naturprodukter. Og uanset hvad skal man ikke tage medicin, hvis man ikke er syg.